Başarılı Youtube İçerikleri Nasıl Hazırlanmalı?



15 Şubat 2005 tarihinde 3 eski PayPal çalışanının girişimi ile açılan, hemen 1 yıl sonrasında Google tarafından 1,65 milyar dolara satın alınan Youtube, artık yaş, dil, cinsiyet fark etmeksizin Dünya'da internet kullanıcılarının en çok ziyaret ettiği, en çok zaman geçirdiği ve en çok kazandığı platformların başında geliyor.

O zamandan bu zamana, aralıksız olarak kendini geliştiren ve gelişiminde kullanıcılarını da dahil eden video platformu Youtube, Dünya'da mesleki yada kazanç açısından, yepyeni bir kavramında " kendi adını taşıyan" ilk temsilcisi oldu; Youtuber!

Artık , ülkemizde ve Dünya'da milyonlarca youtube içerik üreticisi yani Youtuber var. Üstelik, buradan şöhreti yakalayan ve farklı alanlarda da popülerliğini katlayan kişilerde var. Ülkemizde bunun en bilinen örneği; Enes Batur olarak verilebilir. Barış Özcan , Orhun Işıtmak , Ruhi Çenet gibi diğer bilinen Youtuber'larda kendi yayın kategorilerine göre, en çok bilinen ve en çok takipçi sayısına sahip olan diğer örnek Youtuber'lar.

Peki, onlar bu kadar takipçiye, bu kadar izlenme sayılarına nasıl ulaştılar?

Aslında en çok merak edilen , bir o kadarda yanıtı en çok bilinen soru bu. Yanıt çok basit; özgün olarak! 
Özgün ne demekti? " Tamamen farklı." En kısa tabirle, özgün kelimesinin karşısına bunu koyabiliriz. Benzerleri olsa da, kendi videolarında, yazılarında , kurgularında tamamen kendi fikirlerini kullanan, kendine özgü bir tarz ile bunları hazırlayan ve izleyiciler ile buluşturan kişileri kısaca " özgün içerik üreticileri " olarak bir grupta toplayabiliriz.

Türkiye'deki başarılı Youtuber'lardan ilham alarak, onların yolundan gitmek isteyen arkadaşlarımızın varlığından, sizler gibi bizlerde farkındayız. Fakat, onca hevesi ve enerjiyi daha en başından sadece ufak bir hata yüzünden heba ederek bu alandaki faaliyetlerinde ya başarısızlıkla sonlandırıyorlar, yada çok yeniyken vazgeçiyorlar. 

Nerede hata yapıyorlar?

Kategori benzerlikleri olabilir, değindikleri konularda da benzerlikler olabilir. Fakat, bu konulardaki anlatımlarını, videolardaki kurgularını kendilerine özgü bir biçimde düzenleyerek yapmıyorlar. Yani, özgün olamıyorlar.
Bu yüzden,  " elektronik ürünler mesela cep telefonu, yada ayakkabı vs.. dışında " çakma ( kopya ) olan hiçbir şeye itimat etmeyen kullanıcılar tarafından, kısa sürede keşfedildikleri yere bırakılıyorlar. Zaten sonrası, bilinen son.  Sonra kısıtlı bir takipçi grubu ile, gidebildiği yere kadar gidiyor. Taki, bu hatanın farkına varıp, farklı bir yol izleyene kadar...

İyi bir videonun sırrı, iyi bir içerik metninden geçer -  Kurgunuzu yapın!


İzleyicilere sunacağınız video içeriğinde, ne kadar çok " özgün ve ilgi çekecek " konular seçerseniz sizin için iyidir. Bu konuları seçerken, muhtemelen internet üzerinden zaten bir araştırma yapacaksınızdır. Aslında, günümüzde 2 tip Youtube video içeriği hazırlama taktiği var diyebiliriz. Birincisi, doğaçlama tarzında sponten olayları yorumlayarak, oynayarak veya daha çok röportaj tarzından birkaç etkileşimli faktörün olduğu videolar. Bu, oyun videoları, röportajlar, incelemeler, tavsiyeler olabilir.

İkincisi de, önceden hazırlığını yaptığınız videolar. Bunlarda , anlatım tarzında devam eder. Belki de, günümüzde en çok tercih edilen tarzın bu olduğunu söyleyebiliriz. Genel amacı bilgi vermek olan bu tip videoların takipçi sayılarında uzun vadeli olarak sürekli artan bir kitle görmemiz mümkündür. Diğerleri de aynı şekilde elbet. Ama, belirli bir video içerisinde doğaçlamadan doğan istenmeyen sözler, bahsi geçen olaylardaki üstün körü veya yanlış bilgiler, diğer tarafları kızdıracak iddialar nedeniyle, takipçi sayısında zaman zaman azalmalar hatta ciddi düşüşler görülebiliyor.

Buraya kadar sanırım, en azından fikir edinmek açısından videolarınızda ne tip tercihler yapmanız gerektiğini paylaşmış olduk. Bundan sonraki yazımızda, teknik konular konusunda elimizden geldiğinde öneride bulunmaya devam edeceğiz.